Recension Nummer 26 2006

RecensionLokaltidningen Kanalen

Vilket sprakande, sjusjungande, jublande halvår vi lyckligt lottade österåkersbor fått uppleva på Berga Teater! Först den imponerande uppsättningen av Teaterbåten, sen ett revyspektakel med Club 96 som överträffade sig själva, och nu – som kronan på verket – en glittershow av Åkersberga-Revyn i bästa Broadway-anda! Välsjunget, väldansat och välspelat i en bussnygg förpackning. Och, som brukligt är när Åkersberga-Revyn har premiär, i salongen vimlade det av riks- och lokala kändisar, med självaste Alice Timander, 90+ i spetsen!

Det är en modern revy Åkersberga-Revyn spelar upp. En revy i tiden. Det är naturligtvis ”den konstnärliga ledningens” förtjänst; d v s regissören Bobo Lundén, koreograferna Anna Brundin och Claudia Andersson samt kapellmästaren Annika Olsson. En kvartett som hittade varandra i Teaterbåten och som nu låter de goda intentionerna slå ut i full blom.
De har utnyttjat sin ensemble maximalt. Ingen faller ur ramen utan alla är bra. Sedan finns det några som är lite bättre…
Dit hör definitivt Lena Ottosson. Hon är idag en fullfjädrad revyartist, med en anturlig rolighet som är hennes helt egna. Hon får skrat bara hon visar sig på scenen…
Anna Ellison, Annie Silverdrake, och Anette Fahlkrantz är alla vid det här laget rutinerade revyaktriser och utstrålar stor säkerhet. Anna och Annie får dessutom tillfällen att ekvilibrera med sina fantastiska röster – då lyfter en redan bra revy ytterligare några pinnhål!

En stjärna är född
I flera år har Johannes Johansson betraktats som en lovande talang. Men redan i Teaterbåten såg vi att något var på gång, och i den Åkersberga-Revyn Nummer 26 får han sitt definitiva genombrott. Bra komisk ådra och en mycket bra sångröst kommer att föra honom till många revyframgångar (sic!).
Men det är flera som visar framfötterna. Däribland två debutanter – Jesper Isaksson och Henrik Brandin. Jesper, som till vardags är lärare på Söraskolan, tog Åkersberga-publiken med storm i Teaterbåten, men frågan är om inte grabben är ännu bättre som revyartist..!
Henrik är studentspexare från Linköping och kommer att bli en stor tillgång om han bestämmer sig för att fortsätta i Åkersberga-Revyn.
Svante Ottosson och Magnus ”Frasse” Franzén är båda mycket mångkunniga och är revyns manliga ankare.
”Nummer 26”, som den 26:e upplagan kristnats till, är inte en de stora gapflabbens revy. Det betyder inte att det är långt mellan skratten, utan mer att de ofta finns anledning till lite eftertanke. Precis som det skall vara i en ”riktig” revy!
Där finns, som sig bör, åtskilliga kängor till de lokala politikerna (undantaget numret om Björn Molin som känns som ett inslag i dennes personkampanj!) men också till allmängiltiga företeelser.

Proffsigt och med känsla…
Men de flesta numren är ren och skär show, och frågan är om inte Åkersberga-Revyn är bäst i landet i genren! Direkt lysande är t ex Duschsången som avslutar första akten – ett nummer som borde kunna bli en stark kandidat till en Revy-Oscar…
Till detta bidrar i hög utsträckning revyorkestern under Annika Olssons ledning. Det var t o m så att jag satt och önskade ett eller två rena orkesternummer. Mycket vill ha mer…
Det gäller också baletten: Linnéa Lundström, Emilie Sahlén, Karolina Öwre, Maria Ericson och Christian Hasselström – suveräna, helt enkelt.
”Nr 26” är snyggt inpackad, med en spännande dekor och med många eleganta kostymer. Som vanligt, när Bobo Lundéns ande vilar över föreställningen, så har det inte slarvats med detaljerna, utan allt andas professionalism och känsla.
Det gör Åkersberga-Revyn nummer 26 till en perfekt inledning på ett revy- och teaterår på Berga Teater som kan bli mycket spännande och intressant.

Christer Ottosson, frilansjournalist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.